Wednesday, February 15, 2017

The reason why boiled water freezes earlier than ordinary water.(About the principle of Mpemba effect)

題:白湯がただの水より早く凍る理由。

The boiled water freezes earlier than ordinary water.
why?
白湯の方がただの水より早く凍る。
何故か?

A substance raises the temperature by making the circular motion of its elementary particle quick.
Generally, any body of rotation on the other body of rotation,  receiving Coriolis force,  go around to the same direction.

物質は、素粒子の円運動を速くする事で温度を上げる。
一般に回転体上のあらゆる回転体は、コリオリの力を受けて、同じ方向に回る。

When every particle(the elementary particle or molecule)of water is accelerated,
(When the temperature of water rises,)
the particle remarkably shows the influence of the Coriolis force received from Earth's rotation.Every particle turns to the same direction by the Coriolis force received from Earth's rotation and revolves.

水を構成する粒子(素粒子も分子も)は加速すると、(水の温度を上げると、)粒子は、地球の自転から受けていたコリオリの力の影響を、顕著に示するようになる。
全ての粒子が地球の自転によるコリオリ力に導かれた同じ向きに向いて回転をする。

Therefore, When comparing between  boiled water and ordinary water,
The directions of rotation of the particles of boiled water are more even.

つまり、熱した水とただの水を比較する時、熱した水の粒子の回転方向の方が揃っている。
Then, the boiled water freezes earlier than ordinary water.
ゆえに、白湯の方がただの水より早く凍る。

In the case of the boiled water which has took much time, its each direction of rotation of each particle returns to be rough.
The water becomes slow in the speed which freezes.

熱しても時間の経った水は、また、それぞれの回転があまり揃わない水に戻る。
ゆえに、凍るのが遅くなる。

This page shows the principle of Mpemba effect.

このページはムペンバ効果の原理を示す。

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